Консультація
  • Головна>
  • Блог>
  • Відеокарти NVIDIA та розвиток SFF-комплектуючих
19.08.2024
  • Всі
  • Статті
  • Акції

Відеокарти NVIDIA та розвиток SFF-комплектуючих

Відеокарти NVIDIA та розвиток SFF-комплектуючих

Компанія NVIDIA офіційно анонсувала нові моделі відеокарт RTX 4000 як фірмові Founders Edition, так і партнерські. Це не оновлення класу Super/Titanium, але випуск нових серій - ультра-компактних варіантів під збірки SFF, або Small Form Factor. Тобто, розмірами до 151 мм у висоту, включаючи вигин кабелю живлення, до 304 мм довжини і ширину до 50 мм, або 2,5 слота PCIe. 


Загалом анонсовано 36 нових моделей. Серед яких є RTX 4070, RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super, а також дві RTX 4080 Super. Партнерами-виробниками новинок є ASUS, GALAX, GIGABYTE, INNO3D, MSI, Palit, PNY та Zotac. Новинки були показані на Computex 2024 і будуть доступні в магазинах незабаром. 


Цей анонс значно важливіший, ніж багато хто може уявити. Оскільки він демонструє енергоефективність та зрілість RTX 4000. Енергоефективність означає, що відеокарти класу RTX 4080 Super, що підтримують 8К-геймінг, можуть бути встановлені в крихітних за звичними мірками SFF-корпусу. 


Наскільки вони менші? Корпус ASUS Prime AP201, наприклад, менший за коробку для взуття. І він вважається одним із найбільших, оскільки Fractal Design Ridge, наприклад, мало не вдвічі вже. Загалом NVIDIA анонсувала сумісність відеокарт із 23 корпусами, серед виробників яких – SilverStone, Thermaltake, Lian Li, MSI, NZXT, Phanteks і не тільки. 


Однак встановити відеокарту – не так важко. Важко зробити її досить тихою, щоб вона не відволікала від геймінгу. А для цього її треба зробити досить енергоефективним. І NVIDIA упевнена в обох показниках настільки - що анонсувала системну підтримку SFF публічно. Тобто вона впевнена в зрілості архітектури Ada Lovelace і вважає техпроцес готовим до найважчого, по суті, випробування у світі збірок ПК. 


Таймінг цього анонсу не випадковий. Компанія AMD презентувала нові процесори Ryzen 9000, прогрес яких у плані енергоефективності не може не вражати. Зокрема - 8-ядерний 16-потоковий Ryzen 7 9700X з коробки на 40% енергоефективніший за попередника, зберігаючи високий рівень потужності. Тобто достатній, щоб не уповільнювати навіть RTX 4070 Ti Super. 


Це в свою чергу означає, що процесор потребує меншого охолодження, і компактні кулери на зразок be quiet! Pure Rock LP підійдуть працювати тихіше навіть під час 3D-рендера. Також це звільняє навантаження на блок живлення – який зазвичай є найбільшою проблемою для SFF-складання. 


Чому? Тому що зробити БП компактним, ефективним, тихим та доступним – завдання не з простих. І найчастіше SFF-блоки, або SFX-блоки мають потужність до 550 Вт. Однак з появою настільки великої кількості RTX 4000 – а нагадую, RTX 4080 вимагає БП на 750 Вт і за допомогою ATX 3.0 – попит на високопотужні компактні моделі зросте. 


Як зросте і вимога покращити технології охолодження, оскільки в SFF-складання на RTX 4000 саме блок живлення, швидше за все, буде найгучнішим елементом. І навіть у цьому випадку – гучність роботи вентиляторів не завжди буде помітною. А це величезне досягнення і NVIDIA, і AMD, і партнерів-виробників як відеокарт, так і корпусів SFF.

Попередня стаття
Наступна стаття
Акції